vineri, 25 februarie 2011

Templul Wat Phra Kaeo (Thailanda)



In mijlocul orasului Bangkok, se inalta o multime de cladiri sacre, acestea constituind de fapt centrul spiritual al intregii tari - Regatul Thailandei. Principalul templu a fost consacrat in 1782 lui Buddha de Smarald, asezamântul fiind cunoscut sub numele Wat Phra Keo.
Intrarile sunt pazite de yaksha, creaturi gigantice cu nas turtit, ochi inspaimântatori si colti puternici, indreptati spre eventualii agresori. Printre ei apare naga, sarpele mitologic, si siluetele unor kinnari, fapturi jumatate femei, jumatate pasari. Tot aici se afla si garuda, o creatura inaripata cu tors de om, cap si picioare de pasare, devenita emblema Thailandei.


Cel mai venerat obiect din templu ramâne Buddha de Smarald, stând cu picioarele incrucisate in vârful unul altar din sanctuarul principal,aflat in partea de sud a complexului. Este o statuie mica de jad, considerata talismanul protector al intregii tari. Statuia a fost descoperita in 1436 intr-un Chedi (monument cu cupola in care se pastreaza relicve) intr-un oras din nordul tarii. Statuia lui Buddha de smarald este inconjurat de o legenda care spune ca acoperamantul statuii  a fost lovit de un fulger in secolul al XV-lea, in urma caruia a aparut o statueta neagra a lui Buddha, care apoi s-a transformat in Buddha de Smarald. Potrivit legendei aceasta a facut minuni si in final a poposit in templul Phra Kaeo la Bangkok.

Templul Wat Pho


Templul Wat Pho sau Templul lui Buddha culcat este situat in spatele Templului lui Buddha de Smarald. Este cel mai mare templu din Bangkok si se numeste astfel datorita statuii gigantice ce il reprezinta pe Budha Culcat, suflata cu aur, de 15 metri inaltime si de 46 metri lungine, cu talpi frumos incrustate in sidef.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu