luni, 28 februarie 2011

Sagrada Familia-Barcelona

Numele oficial este Temple Expiatori de la Sagrada Família (în catalană). Proiectul original al bisericii Sagrada Familia a fost făcut de arhitectul Antonio Gaudi, care a lucrat la el peste 40 de ani, ultimii săi 15 ani din viață fiind dedicați în exclusivitate acestuia. Monumentul e in constructie din 1882 si se preconizeaza ca va mai dura pana la finalizare pana in 2026.

Gaudi ar fi comentat, în legătură cu aceast termen: „Clientul meu nu se grăbește”, referindu-se cu precadere la Cel caruia i s-a inchinat aceast monument, Dumnezeu. In ce priveste arhitectura putem specifica ca intotdeauna design-ul avangardist ramane slujitor celui sacru. Biserica are 18 turnuri, în ordinea înălțimii reprezentând pe cei 12 apostoli, cei 4 evanghelisti , Sfânta Fecioară și, cel mai înalt turn, pe Iisus Hristos. Turnul central al lui Isus va avea montată pe el o cruce uriașă. Înălțimea totală, de 170m, este cu un metru mai mică decât a unui deal de lângă Barcelona, deoarece Gaudi nu considera că lucrarea sa ar trebui să fie mai mare decât cea a lui Dumnezeu.
Biserica are 3 fațade: a Nașterii (spre est), a Gloriei (spre sud) si a Patimilor (spre vest).


Modul in care combina goticul cu modernismul, sunt hipnotice iar sculpturile lui sunt adevarate metafore spirituale: sfinti cu siluete lungi, in stilul lui El Greco, semnele astrologiece ale lui Isus, o cupola in spirala care te proiecteaza, privind-o, spre infinitatea indumnezeirii.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu