miercuri, 23 februarie 2011

Muntele Sinai

Povesteste Biblia ca, eliberati de sub sclavia Egiptului cu ajutorul lui Moise, fiii lui Israel s-au indreptat  spre pamantul promis din Canaan. Pe acest drum Moise a primit cele 10 Porunci-pe muntele Sinai-, care stau la baza crestinismului si ebraismului.

Muntele Sinai, cunoscut ca si "Jebel Musa", adica "Muntele lui Moise", este unul dintre cei mai insemnati si cunoscuti munti din Peninsula Sinai, Egipt. Acesta este locul in care Dumnezeu a dat omului  Tablele Legii.


La baza muntelui se afla , locul in care Moastele Sfintei se odihnesc asteptand venirea din nou a Mantuitorului. Aici pelerinii vin cu inimile cuprinse de emotie si de bucurie. 

 Manastirea pare singura urma de viata din acest loc pietros.Manastirea Sfanta Ecaterina, pastratoare a moastelor Sfintei Ecaterina, ale Sfantului Stefan Sinaitul si a unei colectii de icoane ante-iconoclaste, alaturi de Muntele Sinai, pe care Moise a primit Tablele Legii, fac din Sinai un pamant sfant si crestin. Manastirea Sfanta Ecaterina, inaltata la o altitudine de 1.260 metri, se afla la poalele Muntelui Sinai, al carui varf se inalta la o altitudine de 2.285 metri.
Pe varful Muntelui Sinai se afla atat o moschee micuta, cat si o frumoasa capela ortodoxa.
Capela crestinilor este inchinata Sfintei Treimi si a fost zidita in anul 1934, pe locul uneia cu mult mai vechi. Aceasta capela pastreaza in ea multe dintre ramasitele capelei zidite de imparatul Iustinian, in secolul al VI-lea. La randul ei, capela zidita de Iustinian inlocuia inca de pe atunci o mai veche capela, zidita in anul 363. In capela se crede ca se pastreaza piatra din care Domnul a rupt Tablele pe care a scris Legea. In apropiere se afla si Pestera lui Moise, locul unde se crede ca acesta s-a adapostit in toata vremea asteptarii sale pe munte.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu