miercuri, 23 martie 2011

Complezul de morminte Shi Huangdi


Izvoarele de mai tarziu îl numesc Zheng Qin Shi Huangdi, adică „Primul împărat al imperiului Qin". Urcand, în anul 246 î.e.n., pe tronul regatului Qin, Shi Huangdi, în varstă de numai 13 ani, nu moştenea numai cel mai puternic dintre regatele combatante chineze şi glorioasa tradiţie a trei dinastii deosebit de longevive, ci şi una dintre cele mai vechi şi mai ramificate culturi din cate cunoştea omenirea.
Shi Huangdi a fost supranumit de europeni Cezarul chinez, tara detinand un zid de apărare de 4000 de kilometri.
Astfel, in acea perioada chinezii aveau un calendar lunar-solar (perfecţionat faţă de cel anterior, din vremea lui Wu-Wang), funcţiona deasemenea de multă vreme o academie, astronomia marcase un mare progres, literatura şi filosofia se aflau la loc de cinste în această dezvoltare, iar tot in acea vreme Zheng a continuat politica de expansiune deschisă de Shang Yang, luindu-si mai tarziu numele de Imparat, asa-numitul titlul de Huangdi .
 

Complezul funerar de morminte Shi Huangdi este realizat de mai bine de 2 mii de ani de acest prin Imparat al Chinei, care in toata viata sa a avut frica de moarte. El si-a construit mormantul cu ajutorul a 700.000 de oameni. Acestia la ordinele imparatului au realizat 6000 de soldati cu chipuri diferite din caramida.

vineri, 18 martie 2011

Muzeul Corabiilor Vikinge

 

Situat in Peninsula Bygdøy, muzeul expune trei nave vikinge ce au fost recuperate din sudul Norvegiei din morminte ce dateaza din secolul IX. Navele se afla intr-o conditie excelenta datorita uleiului cu care erau imbalsamate in ritualul de inmormantare. Aceste nave erau folosite ca morminte pentru regii vikingi, care erau ingropati impreuna cu toate lucrurile de care ar putea avea nevoie in viata de apoi. Cea mai mare si mai bine pastrata nava este Gokstad, iar cea mai bine lucrata este Oseberg, o nava bogata in ornamente ce a servit ca loc de inmormantare pentru o regina vikinga.


Aceasta nava, ce a fost adusa dintr-un loc funerar din Oseberg (Norvegia),  a fost construita in perioada vikinga (800-1100 d.c.) si este lunga de 21 m. Nava a fost gasita in 1903 ingropata cu doua schelete femei.


Vikingii isi au originea din Scandinavia, erau niste marinari iscusiti si aveau ca scop descoperirea de pamanturi noi pentru a se stabili, precum si gasirea diverselor bogatii. Astfel ei au ajuns in Islanda, Groerlanda, Scotia, Franta de NV-Normandia, America de Nord inainte de sosirea lui Cristofor Columb, Rusia, Novgorod si Kiev, Constantinopol.

vineri, 11 martie 2011

Catacombele din Roma

O catacomba este in mod obisnuit un labirint de galerii subterane, adesea sapate pe mai multe niveluri ce duce catre o serie de incaperi. Catacombele romane, aceste locruri pline de mister purtand aerul crestinismului primar, fascineaza intreaga lume. In 1849 arheologul G.B. Rossi a descoperit un cimitir subteran vechi de 17 secole care cuprindea corpurile diversilor papi din primele secole ale crestinismului-secolul 3. Informat despre aceasta descoperire, papa Pius al IX-lea s-a grabit sa vada cimitirul respectiv si cu ochii plini de lacrimi l-a intrebat pe Rossi: "Acestea sa fie cu adevarat mormintele predecesorilor mei?"
Catacombele serveau si ca loc de reuniune ale crestinilor inainte ca religia crestina sa devina oficiala.Inscriptii pioase si simboluri crestine precum pestele si ancora si fresce reprezentand pe Adam si Eva, invierea lui Lazar sau alte scene din Biblie impodobesc peretii si incalzesc atmosfera, indicand faptul ca mormintele erau locuri de inchinaciune ingrijite cu dragoste. Crestinii se adunau in catacombe in special cu ocazia aniversarii mortii unui sfant, a unui martir sau a unei persoane iubite. Impreuna luau parte la "refrigerium", o masa consacrata memoriei persoanei respective si celebrau Euharistia.Astfel, acestor galerii subterane, impodobite cu lucrari de arta cu subiect religios, li se conferea o dimensiune sacra si ele deveneau mai mult decat morminte, pelerinii din nordul Europei si din alte parti ale continentului veneau la Roma special pentru a le vizita.

Asemenea locuri de inmormantare au fost gasite si in alte parti ale Italiei, precum si in Asia Mica, Egipt si Malta. Insa termenul "catacombe" a devenit practic sinonim cu cimitirele crestine din Roma, care sunt cele mai vestite si mai mari dintre toate. S-au gasit aproximativ 40 astfel de catacombe. Cele mai vechi dateaza din secolul al II-lea d.Hr. si sunt situate in principal langa vechile drumuri ce porneau din oras, caci legea romana interzicea inmormantarile intre zidurile cetatii.

miercuri, 9 martie 2011

O Grecie deloc uitata - Olimpia


Olimpia este renumit ca fiind locul fostelor Jocuri Olimpice in epoca clasica, fiind comparabil in importanta cu Jocurile ce aveau loc in Delfi. Informatiile despre Olimpia apar prima data inscrise in anul 776 a.c., cand apare specificat ca o data la 4 ani aici se tineau jocurile olimpice. Jocurile s-au desfasurat incepand din anul 776 a.c. pana la sfarsitul secolului 4 d.c. Ele incepeau dupa solstitiul de vara, cu luna plina si durau timp de 5 zile cu un program bine stabilit.


Sunt de amintit si siturile arheologice in special sanctuarul numit Altis ce consta intr-un complex de diverse cladiri. Aici se afla templul zeitei Hera, templul lui Zeus, Pelopion si zona altarului, in care se faceau sacrificii.


Hipodromul si stadionul se afla mai la est. La nordul sanctuarului se afla Prytaneion si Philippeion, precum si bogatiile ce reprezinta diferitele orase-cetati. Faimoasa este si statuia lui Zeus.In anul 394 d.c. imparatul Teodosius a abolit aceste jocuri iar in anul 426 d.c. Teodosius al II-lea duce statuia lui Zeus la Constantinopol (capitala Imperiului Roman de rasarit), unde va fi distrusa de foc in anul 475 d.c.

vineri, 4 martie 2011

Tibetul-drum al intelepciunii

Istoria Tibetului este legata de istoria popoarelor nomade care s-au stabilit in Podisul Himalaya intre 700 si 400 i.Hr iar in 127 i.Hr Tibetul a fost unificat sub regele Nyatri Tsenpo.Astfel se instaureaza monarhia care a durat timp de 40 de generatii.Cel ce a raspandit religia afost Bon iar budismul in forma de lamaism a fost introdus in anul 333 i.Hr datorita activitatii regelui LHARI Gniendzen Toto.
Originea poporului tibetan este legata de numeroase mituri antice; mitul creatiei spune ca vidul a fost umplut de vant, apoi a urmat o ploaie torentiala care a format un ocean primordial.Dalai Lama este cel mai insemnat lider spiritual si politic din Tibet si este adorat ca zeu considerat o reincarnare a lui Buda insusi. El a fugit din Tibet, dupa ocupatia chineza si acum locuieste in India. El duce o cruciada internationala impotriva ocupatiei chineze a Tibetului. Cererile lui de ajutor au atras atentia opiniei publice internationale si a devenit o cauza renumita la Hollywood. Tibetul este o continua disputa internationala. Si-a pierdut independenta termporara ca Stat Teocratic Budist in 1950, cand China l-a invadat. Comunistii au cautat sa distruga in mod sistematic identitatea culturala, religioasa si etnica a poporului Tibetan.
Profunzimea poporului tibetan se releva foarte bine din urmatoarea poveste care concluzioneaza: “ Sa nu mergi niciodata mai repede decat poate sa zboare ingerul pazitor".
Istorioara vorbeste despre un grup de europeni care au plecat în expediţie prin Tibet împreună cu un şerpaş. Hotărâţi să ajungă într-o singură zi la tabăra unde erau aşteptaţi, au tot grăbit urcuşul, îndemnându-şi însoţitorul să meargă mai repede şi refuzând orice propunere de a face un popas. După multe ore de drum tibetanul s-a oprit fără un cuvânt, s-a aşezat pe o piatră şi a închis ochii. Cercetătorii l-au întrebat ce face, i-au vorbit, l-au rugat, l-au ameninţat că nu-i mai dau nici o plată dacă nu se ridică imediat să-i conducă la locul dorit. Călăuza a rămas neclintită. După o oră şi ceva a deschis ochii, s-a ridicat scuturându-şi un pic veşmintele şi a pornit cu pas liniştit, chemându-i pe oameni să continuie drumul. Aceştia au venit muţi de uimire. După o vreme, cineva a rupt tăcerea şi l-a întrebat ce l-a făcut să se oprească în felul în care o făcuse şi ce l-a înduplecat până la urmă să reia urcuşul. Şerpaşul a spus: „Trupurile noastre s-au zorit prea mult. Trebuia să ne oprim şi să aşteptăm până ne ajung din urmă sufletele, altfel călătoria noastră n-ar fi avut sorţi de izbândă.“

De ce să-i acordăm credit sufletului în propria viaţă?
Pentru că a avea suflet înseamnă a fi conectat la prezenţa divină.
Nemtii au o vorba...“ Sa nu mergi niciodata mai repede decat poate sa zboare ingerul pazitor".

marți, 1 martie 2011

Londra- un mister inca prezent


Londra (în engleză London, franceză Londres) este capitala Angliei și a Regatului Unit. Este cel mai important centru politic, financiar, cultural și artistic al Regatului Unit, și unul din cele mai importante orașe ale lumii. În Londra se găsesc sediile a numeroase instituții și corporații de importanță globală; multe clădiri importante: palate, muzee, teatre, săli de concerte, aeroporturi, stații de cale ferată; ca și numeroase ambasade și consulate. Westminster (Palatul și Abația) și Biserica Sf.Margareta din Londra au fost înscrise în anul 1987 pe lista patrimoniului cultural mondial UNESCO.
La origini, Londra a fost o așezare celtă. În 43 d.Hr. romanii au fondat orașul Londinium, iar numele acestuia se pare că a dat și numele nativ al orașului, London, deși unele date recente arată că London ar putea fi de origine celtă.
Londra, sau Mila Pătrată, aşa cum i se mai spune oraşului, este istorie şi mitologie materializata, datând încă din perioadă Pietrei Londoneze - o borna străveche, despre care se crede că ar marca locul din care romanii au măsurat toate distanţele în Britania; de asemenea, ar putea fi parte a unui templu antic sau  piatra din care Regele Arthur a extras sabia Excalibur. Temelia pe care stă Londra este o aşezare întemeiată din vremuri pre-romane, dar cea mai mare influenţa asupra oraşului, aşa cum arată el astăzi, a avut-o proiectul de reconstruire ce a urmat Marelui Incendiu din 1666. Această reproiectare i-a oferit Londrei o mare parte din înfăţişarea să actuală şi a dus la înălţarea celor mai multe dintre marile sale monumente.
Francmasonii au apărut tocmai la momentul potrivit pentru marele proiect de reconstruire a Londrei. Aceştia erau ultimul grup de căutători ai cunoaşterii supreme, călcând cu loialitate pe urmele "Colegiului Invizibil" al Rosicrucienilor. Iar marele arhitect al noii Londre a fost nimeni altul decât Sir Christopher Wren - astronom, geometru, membru fondator al Societăţii Regale, membru al Parlamentului şi arhitect. Planează asupra acestui personaj bănuiala că ar fi fost şi francmason. Societatea Regală, o instituţie importantă şi astăzi, datează din acea perioadă şi este privită de unii ca o extensie a Colegiului Invizibil. Fondată în 1660, sub denumirea de "Societatea Regală a Londrei pentru Îmbunătăţirea Cunoaşterii Naturale", organizaţia Societatea Regala s-a ocupat, iniţial, de studierea unor discipline precum alchimia şi astrologia.
Pentru constructorii noii Londre, oraşul avea să devină Noul Ierusalim. Roma se afla în mâinile catolicilor, aşadar, pentru protestanţi, Londra rămânea singura candidată pentru titulatura de capitală a "credinţei adevărate". Această decizie a fost luată şi pe temeiul unei teorii populare, conform căreia englezii ar fi fost descendenţii Triburilor Pierdute ale lui Israel, dispărute spre Occident, după distrugerea, în 722 î.Hr., a regatului lor amintit în Biblie. Această convingere a venit ca un sprijin pentru aceia care considerau că Britania ar trebui să fie un imperiu global, un adevărat succesor al Romei, cu o capitală - atât religioasă, cât şi laică -, pe măsură.
Arhitecţii oraşului au amenajat locurile de cult conform planului. Wren a realiniat axa Catedralei St. Paul, astfel încât aceasta să se afle la o distanţă de 2.000 coţi (aproximativ 914 metri) de Temple Bar, la vest, şi la aceeaşi distanţă faţă de St. Dunstan, la est. Catedrala Saint George, a lui Hawksmoor, este la 2.000 coţi de Zidul Londrei. Catedrala Saint John Horselydown a fost amplasată la 2.000 coţi de Monument, iar St. Mary Woolnoth, tot a lui Hawksmoor, se află la aceeaşi distanţă de Christ Church Spitalfields, operă a aceluiaşi arhitect.Măsura de 2.000 coţi este folosită în cartea biblică a Numerilor la rubrica de reguli pentru construirea de oraşe. S-a lucrat cu ea în studiile moderne asupra geometriei sacre încă din 1662.
Bisericile lui Hawksmoor se bazează pe un tipar de axe intersectate şi dreptunghiuri, descrise de autor că "reguli fundamentale ale anticilor". Lucrările lui împrumută aspecte din Egipt, Grecia şi Roma, toate venerate de francmasoni. Naosul bisericii Saint George's Bloomsbury este un cub perfect, cu un turn de forma unei piramide. Şapte dintre cheile de boltă sunt decorate cu flăcări, iar a opta poartă numele ebraic al lui Dumnezeu pe o tăbliţa triunghiulară, înconjurată de raze solare. De asemenea, biserica Saint Mary Woolnoth a fost ridicată după ideea cubului în cub. Aceasta trimite la conceptul inscrierii în pătrat a cercului, datând din vremuri vechi, amintind şi de proporţiile ideale ale Omului Vitruvian al lui Leonardo da Vinci şi, desigur, de francmasoni.
Obsesia pentru geometria mistica nu a fost reflectată doar în lăcaşele de cult. John Byrom a fost un alt francmason, geometru şi membru al Cabalei, din aceeaşi eră cu Wren şi Hawksmoor. O colecţie de desene detaliate a fost recent descoperită în lucrările lui Byrom, sugerând că o bază geometrică şi astrologică s-a aplicat nu doar pentru multe dintre bisericile Londrei, dar şi în cazul marilor teatre ale capitalei engleze.

Sir John Soane, arhitect, a fost cel care a pus bazele constructiei Bancii Angliei timp de 45 de ani, creind o imagine a stabilitatii si solidaritatii, dupa dorintele sale.O alta operă capitală a lui Soane a fost Amfiteatrul Francmasonilor din strada Great Queen, loc de întâlnire pentru sute de loji şi cămin al Marelui Templu. Chiar masonii admit că aspectul acestei clădiri conţine o multitudine de simboluri esoterice, care ar fi înţelese pe deplin numai de către iniţiaţi.Londra are un număr important de clădiri ce par să fie tributare mai degrabă lumii oculte decât funcţionalităţii. Turnul One Canada Square, mai bine cunoscut sub denumirea de Canary Wharf este "încoronat" de o opulentă piramidă cu un "ochi" strălucitor (o sursă de lumină) în vârf. Înălţimea piramidei de pe clădirea One Canada Square se întâmplă să fie de exact 130 picioare, in sistemul anglo-saxon de măsuri (echivalentul a cca. 40 de metri), motiv pentru care unii indivizi pasionaţi de ocultism au sugerat că ea ar fi o întruchipare a celor 13 trepte ale piramidei masonice, iar luminiţa din vârf ar reprezenta Ochiul lui Horus, ceea ce face din clădire cel mai mare obelisc - de inspiraţie egipteană - din lume…
Londra se mai numeşte şi Mila Pătrată (chiar dacă are formă dreptunghiulară). În limba engleză, cuvântul "square" înseamnă şi pătrat, dar mai înseamnă şi o mulţime de alte lucruri, printre care şi "echer" - unul dintre principalele simboluri masonice. Echerul semnifică "ceea ce e drept", onestitatea, perfecţiunea, moralitatea, iar unul dintre preceptele masonice recomandă membrilor să-şi "îndrepte faptele după dreapta măsură a virtuţii".

luni, 28 februarie 2011

Sagrada Familia-Barcelona

Numele oficial este Temple Expiatori de la Sagrada Família (în catalană). Proiectul original al bisericii Sagrada Familia a fost făcut de arhitectul Antonio Gaudi, care a lucrat la el peste 40 de ani, ultimii săi 15 ani din viață fiind dedicați în exclusivitate acestuia. Monumentul e in constructie din 1882 si se preconizeaza ca va mai dura pana la finalizare pana in 2026.

Gaudi ar fi comentat, în legătură cu aceast termen: „Clientul meu nu se grăbește”, referindu-se cu precadere la Cel caruia i s-a inchinat aceast monument, Dumnezeu. In ce priveste arhitectura putem specifica ca intotdeauna design-ul avangardist ramane slujitor celui sacru. Biserica are 18 turnuri, în ordinea înălțimii reprezentând pe cei 12 apostoli, cei 4 evanghelisti , Sfânta Fecioară și, cel mai înalt turn, pe Iisus Hristos. Turnul central al lui Isus va avea montată pe el o cruce uriașă. Înălțimea totală, de 170m, este cu un metru mai mică decât a unui deal de lângă Barcelona, deoarece Gaudi nu considera că lucrarea sa ar trebui să fie mai mare decât cea a lui Dumnezeu.
Biserica are 3 fațade: a Nașterii (spre est), a Gloriei (spre sud) si a Patimilor (spre vest).


Modul in care combina goticul cu modernismul, sunt hipnotice iar sculpturile lui sunt adevarate metafore spirituale: sfinti cu siluete lungi, in stilul lui El Greco, semnele astrologiece ale lui Isus, o cupola in spirala care te proiecteaza, privind-o, spre infinitatea indumnezeirii.

vineri, 25 februarie 2011

Templul Wat Phra Kaeo (Thailanda)



In mijlocul orasului Bangkok, se inalta o multime de cladiri sacre, acestea constituind de fapt centrul spiritual al intregii tari - Regatul Thailandei. Principalul templu a fost consacrat in 1782 lui Buddha de Smarald, asezamântul fiind cunoscut sub numele Wat Phra Keo.
Intrarile sunt pazite de yaksha, creaturi gigantice cu nas turtit, ochi inspaimântatori si colti puternici, indreptati spre eventualii agresori. Printre ei apare naga, sarpele mitologic, si siluetele unor kinnari, fapturi jumatate femei, jumatate pasari. Tot aici se afla si garuda, o creatura inaripata cu tors de om, cap si picioare de pasare, devenita emblema Thailandei.


Cel mai venerat obiect din templu ramâne Buddha de Smarald, stând cu picioarele incrucisate in vârful unul altar din sanctuarul principal,aflat in partea de sud a complexului. Este o statuie mica de jad, considerata talismanul protector al intregii tari. Statuia a fost descoperita in 1436 intr-un Chedi (monument cu cupola in care se pastreaza relicve) intr-un oras din nordul tarii. Statuia lui Buddha de smarald este inconjurat de o legenda care spune ca acoperamantul statuii  a fost lovit de un fulger in secolul al XV-lea, in urma caruia a aparut o statueta neagra a lui Buddha, care apoi s-a transformat in Buddha de Smarald. Potrivit legendei aceasta a facut minuni si in final a poposit in templul Phra Kaeo la Bangkok.

Templul Wat Pho


Templul Wat Pho sau Templul lui Buddha culcat este situat in spatele Templului lui Buddha de Smarald. Este cel mai mare templu din Bangkok si se numeste astfel datorita statuii gigantice ce il reprezinta pe Budha Culcat, suflata cu aur, de 15 metri inaltime si de 46 metri lungine, cu talpi frumos incrustate in sidef.

miercuri, 23 februarie 2011

Muntele Sinai

Povesteste Biblia ca, eliberati de sub sclavia Egiptului cu ajutorul lui Moise, fiii lui Israel s-au indreptat  spre pamantul promis din Canaan. Pe acest drum Moise a primit cele 10 Porunci-pe muntele Sinai-, care stau la baza crestinismului si ebraismului.

Muntele Sinai, cunoscut ca si "Jebel Musa", adica "Muntele lui Moise", este unul dintre cei mai insemnati si cunoscuti munti din Peninsula Sinai, Egipt. Acesta este locul in care Dumnezeu a dat omului  Tablele Legii.


La baza muntelui se afla , locul in care Moastele Sfintei se odihnesc asteptand venirea din nou a Mantuitorului. Aici pelerinii vin cu inimile cuprinse de emotie si de bucurie. 

 Manastirea pare singura urma de viata din acest loc pietros.Manastirea Sfanta Ecaterina, pastratoare a moastelor Sfintei Ecaterina, ale Sfantului Stefan Sinaitul si a unei colectii de icoane ante-iconoclaste, alaturi de Muntele Sinai, pe care Moise a primit Tablele Legii, fac din Sinai un pamant sfant si crestin. Manastirea Sfanta Ecaterina, inaltata la o altitudine de 1.260 metri, se afla la poalele Muntelui Sinai, al carui varf se inalta la o altitudine de 2.285 metri.
Pe varful Muntelui Sinai se afla atat o moschee micuta, cat si o frumoasa capela ortodoxa.
Capela crestinilor este inchinata Sfintei Treimi si a fost zidita in anul 1934, pe locul uneia cu mult mai vechi. Aceasta capela pastreaza in ea multe dintre ramasitele capelei zidite de imparatul Iustinian, in secolul al VI-lea. La randul ei, capela zidita de Iustinian inlocuia inca de pe atunci o mai veche capela, zidita in anul 363. In capela se crede ca se pastreaza piatra din care Domnul a rupt Tablele pe care a scris Legea. In apropiere se afla si Pestera lui Moise, locul unde se crede ca acesta s-a adapostit in toata vremea asteptarii sale pe munte.

Templul de la Campina

Buna tuturor! Sunt o fata ca oricare alta, nu ma consider speciala ci doar o persoana prea sensibila, prea avida de cunoastere dar si dornica de a impartasi cu ceilalti impresii despre aceasta minunatie a creatiei dumnezeiesti, Pamantul nostru drag! Vom explora impreuna, locuri care imi transmit un mesaj spre adevarata cunoastere.
Imi incep astfel incursiunea, pe meleaguri mioritice, si ce ar fi mai frumos decat sa debutez cu o mica prezentare a Templului de la Campina, acea creatie care releva cel mai bine legatura dintre vazut si nevazut, bazata pe o stransa relatie fiica - tata cu rolul de a transpune pe Pamant cunoasterea adevarata ce ia nastere din iubirea suprema, unica raspunzatoare a adevarului absolut.
Este cunoscut sub denumirea populara de "Templul Spiritului" si nu e de mirare intrucat intreaga constructie atat ca amplasament, ca simboluri utilizare au ca drept scop cunoasterea dincolo de limitele ei pamantene, fapt ce predispune la o intreaga evolutie spirituala.Cladirea este monument de arhitectura, proiectata si construita fiind de insususi Bogdan Petriceicu Hasdeu, la indemnul fiicei sale, care murind de tuberculosa i-a furnizat "de dincolo" informatiile necesare ridicarii unui ansamblu arhitectonic de seama, relevator al ideii de creatie divina.
La sase luni dupa plecarea in lumea de dincolo, aflat la biroul sau in fata catorva hartii albe, ilustrul sau tata, Bogdan Petricescu Hasdeu simte cum o forta careie nu i s e putea opune ii coduce condeiul pret de cateva secunde. Opridu-se din scris, constata ca pe foaia virgina aparusera cateva randuri, care aveau sa-i schimbe fundamantal cursul vietii: "Je suis heureuse; je t’aime: nous reverrons; cela doit te suffire.”Julie Hasdeu.Din acel moment, marele scriitor si savant, incepe sa gandeasca, aflat intr-o corespondenta neintrerupa cu fiica sa, constructia templului de la Campina ca loc de comunicare intre cei aflati in materie si cei aflati in cealalta stare a vietii, numita conceptual moarte. Ampla sa lucrare dictata aproape in intregime de catre spiritul Iuliei, se afla in perfecta armonie cu invataturile marilor maestrii spirituali ai omenirii, lucrari ca ale lui Hermes Trismegistos, Cornelius Agrippa sau Paracelsus.
Manuscrisele arata ca planul initial al Castelului era asemanator cu cel al unei catedrale. Treptat, el a fost modificat pana la forma finala: trei turnuri de piatra, cel din mijloc fiind domul care adaposteste templul.Orientarea Castelului este spre nord, turnul din dreapta spre est si cel din stanga spre vest.  Caragiale reda cele vazute: Usa de piatra, "loc de trecere intre doua stari, intre doua lumi, intre cunoscut si necunoscut, intre domeniul profan si cel sacru" se rotea cu usurinta, permitand accesul, invitand pe om "sa descopere misterul". Trecerea simbolizeaza "initierea la cunoastere". In traditia crestina, usa are o mare importanta caci prin ea se produce "accesul la revelatie"Usa de piatra, pe care se observa stema familiei Petriceicu, deviza familiei Hasdeu ("Pro fide et patria") si cuvintele lui Galileo Galilei ("E pur si muove"), se rotea in jurul unui ax si reprezenta intrarea principala in Castel. Este flancata de doua tronuri de piatra pe care sunt sapate cele sapte reincarnari importante ale Juliei, cele douasprezece legi si simbolurile pitagoreice (pentagrama si cele sapte cercuri).Doctrina pitagoreica a metempsihozei invata ca in masura in care sufletul este de aceeasi natura ca Totul, este vesnic ca el si rezida etern in miscare.  Pe fiecare tron se afla cate un sfinx feminin, pazitor al intrarii. In turnul din partea dreapta se gasesc: biroul savantului, camera de zi si camera pentru sedintele de spiritism.Camera pentru sedintele de spiritism era obscura si pe pereti erau pictate simboluri: un cap de inger, un triunghi, un fluture. Scarile din castel erau pictate in galben, aceasta culoare simbolizand eternitatea. In lumea crestina, scara este un simbol al posibilitatii de a urca la cer pentru ca tot ce este mai aproape de el participa la transcendenta.Scara figureaza plastic trecerea de la un mod de a fi la altul, comunicarea dintre Cer si Pamant. Iacob visa o scara al carei varf atinge cerul, pe unde ingerii lui Dumnezeu urcau si coboarau. in traditia islamica, Mahomed vedea o scara ce se inalta in Templul din Ierusalim pana la cer.
Ferestrele Castelului au, deasemenea, grilaje si vitralii taiate de o cruce, iar la interior de o parte si de alta sunt oglinzi paralele. Rolul oglinzilor paralele este unul simbolic: cu ajutorul lor, tot ce patrunde pe acolo este re - creat la infinit.
In templul de la Campina sunt gravate, la cererea Iuliei Hasdeu, legile fundamentale si eterne pe care Demiurgul ni le-a lasat ca sa putem vietui in armonie si pace, respectand Creatia si iubind Fiinta.
Legea Religioasa:
Crede...
Crede in Dumnezeu
Crede in nemurirea sufletului
Crede in darul comunicarii cu cei dusi!
Legea Morala
Iubeste si ajuta...
Iubeste si ajuta neamul
Iubeste si ajuta pe cei ce te ajuta si te iubesc
Iubeste si ajuta fara a precugeta la folosul tau!
Legea sociala:
Nu necinsti...
Nu necinsti pe tine insuti, ca sa te cinsteasca altii.
Nu necinsti pe altii, ca sa te cinstesti pe tine insuti.
Nu necinsti munca, caci munca e viata!
Legea filosofica:
Cand-atunci...
Cand faptul stii, atunci adevarul scrii
Cand nu vrei sa crezi, atunci nu poti sa vezi.
Cand cauti dovada, atunci gasesti tagada!
Muzeul a fost deschis pentru public in timpul vietii lui Hasdeu. Expozitia valorifica documente de istoria culturii: fotografii de familie, documente, manuscrise, mobilier si obiecte personale care au apartinut carturarului si fiicei sale (circa 300 de exponate) ; carte veche, tablouri infatisandu-i pe Bogdan Petriceicu Hasdeu si Iulia Hasdeu.