Londra (în engleză London, franceză Londres) este capitala Angliei și a Regatului Unit. Este cel mai important centru politic, financiar, cultural și artistic al Regatului Unit, și unul din cele mai importante orașe ale lumii. În Londra se găsesc sediile a numeroase instituții și corporații de importanță globală; multe clădiri importante: palate, muzee, teatre, săli de concerte, aeroporturi, stații de cale ferată; ca și numeroase ambasade și consulate. Westminster (Palatul și Abația) și Biserica Sf.Margareta din Londra au fost înscrise în anul 1987 pe lista patrimoniului cultural mondial UNESCO.
La origini, Londra a fost o așezare celtă. În 43 d.Hr. romanii au fondat orașul Londinium, iar numele acestuia se pare că a dat și numele nativ al orașului, London, deși unele date recente arată că London ar putea fi de origine celtă.
Londra, sau Mila Pătrată, aşa cum i se mai spune oraşului, este istorie şi mitologie materializata, datând încă din perioadă Pietrei Londoneze - o borna străveche, despre care se crede că ar marca locul din care romanii au măsurat toate distanţele în Britania; de asemenea, ar putea fi parte a unui templu antic sau piatra din care Regele Arthur a extras sabia Excalibur. Temelia pe care stă Londra este o aşezare întemeiată din vremuri pre-romane, dar cea mai mare influenţa asupra oraşului, aşa cum arată el astăzi, a avut-o proiectul de reconstruire ce a urmat Marelui Incendiu din 1666. Această reproiectare i-a oferit Londrei o mare parte din înfăţişarea să actuală şi a dus la înălţarea celor mai multe dintre marile sale monumente.
Francmasonii au apărut tocmai la momentul potrivit pentru marele proiect de reconstruire a Londrei. Aceştia erau ultimul grup de căutători ai cunoaşterii supreme, călcând cu loialitate pe urmele "Colegiului Invizibil" al Rosicrucienilor. Iar marele arhitect al noii Londre a fost nimeni altul decât Sir Christopher Wren - astronom, geometru, membru fondator al Societăţii Regale, membru al Parlamentului şi arhitect. Planează asupra acestui personaj bănuiala că ar fi fost şi francmason. Societatea Regală, o instituţie importantă şi astăzi, datează din acea perioadă şi este privită de unii ca o extensie a Colegiului Invizibil. Fondată în 1660, sub denumirea de "Societatea Regală a Londrei pentru Îmbunătăţirea Cunoaşterii Naturale", organizaţia Societatea Regala s-a ocupat, iniţial, de studierea unor discipline precum alchimia şi astrologia. Pentru constructorii noii Londre, oraşul avea să devină Noul Ierusalim. Roma se afla în mâinile catolicilor, aşadar, pentru protestanţi, Londra rămânea singura candidată pentru titulatura de capitală a "credinţei adevărate". Această decizie a fost luată şi pe temeiul unei teorii populare, conform căreia englezii ar fi fost descendenţii Triburilor Pierdute ale lui Israel, dispărute spre Occident, după distrugerea, în 722 î.Hr., a regatului lor amintit în Biblie. Această convingere a venit ca un sprijin pentru aceia care considerau că Britania ar trebui să fie un imperiu global, un adevărat succesor al Romei, cu o capitală - atât religioasă, cât şi laică -, pe măsură.

Arhitecţii oraşului au amenajat locurile de cult conform planului. Wren a realiniat axa Catedralei St. Paul, astfel încât aceasta să se afle la o distanţă de 2.000 coţi (aproximativ 914 metri) de Temple Bar, la vest, şi la aceeaşi distanţă faţă de St. Dunstan, la est. Catedrala Saint George, a lui Hawksmoor, este la 2.000 coţi de Zidul Londrei. Catedrala Saint John Horselydown a fost amplasată la 2.000 coţi de Monument, iar St. Mary Woolnoth, tot a lui Hawksmoor, se află la aceeaşi distanţă de Christ Church Spitalfields, operă a aceluiaşi arhitect.Măsura de 2.000 coţi este folosită în cartea biblică a Numerilor la rubrica de reguli pentru construirea de oraşe. S-a lucrat cu ea în studiile moderne asupra geometriei sacre încă din 1662.
Bisericile lui Hawksmoor se bazează pe un tipar de axe intersectate şi dreptunghiuri, descrise de autor că "reguli fundamentale ale anticilor". Lucrările lui împrumută aspecte din Egipt, Grecia şi Roma, toate venerate de francmasoni. Naosul bisericii Saint George's Bloomsbury este un cub perfect, cu un turn de forma unei piramide. Şapte dintre cheile de boltă sunt decorate cu flăcări, iar a opta poartă numele ebraic al lui Dumnezeu pe o tăbliţa triunghiulară, înconjurată de raze solare. De asemenea, biserica Saint Mary Woolnoth a fost ridicată după ideea cubului în cub. Aceasta trimite la conceptul inscrierii în pătrat a cercului, datând din vremuri vechi, amintind şi de proporţiile ideale ale Omului Vitruvian al lui Leonardo da Vinci şi, desigur, de francmasoni.
Obsesia pentru geometria mistica nu a fost reflectată doar în lăcaşele de cult. John Byrom a fost un alt francmason, geometru şi membru al Cabalei, din aceeaşi eră cu Wren şi Hawksmoor. O colecţie de desene detaliate a fost recent descoperită în lucrările lui Byrom, sugerând că o bază geometrică şi astrologică s-a aplicat nu doar pentru multe dintre bisericile Londrei, dar şi în cazul marilor teatre ale capitalei engleze.

Sir John Soane, arhitect, a fost cel care a pus bazele constructiei Bancii Angliei timp de 45 de ani, creind o imagine a stabilitatii si solidaritatii, dupa dorintele sale.O alta operă capitală a lui Soane a fost Amfiteatrul Francmasonilor din strada Great Queen, loc de întâlnire pentru sute de loji şi cămin al Marelui Templu. Chiar masonii admit că aspectul acestei clădiri conţine o multitudine de simboluri esoterice, care ar fi înţelese pe deplin numai de către iniţiaţi.Londra are un număr important de clădiri ce par să fie tributare mai degrabă lumii oculte decât funcţionalităţii. Turnul One Canada Square, mai bine cunoscut sub denumirea de Canary Wharf este "încoronat" de o opulentă piramidă cu un "ochi" strălucitor (o sursă de lumină) în vârf. Înălţimea piramidei de pe clădirea One Canada Square se întâmplă să fie de exact 130 picioare, in sistemul anglo-saxon de măsuri (echivalentul a cca. 40 de metri), motiv pentru care unii indivizi pasionaţi de ocultism au sugerat că ea ar fi o întruchipare a celor 13 trepte ale piramidei masonice, iar luminiţa din vârf ar reprezenta Ochiul lui Horus, ceea ce face din clădire cel mai mare obelisc - de inspiraţie egipteană - din lume…
Londra se mai numeşte şi Mila Pătrată (chiar dacă are formă dreptunghiulară). În limba engleză, cuvântul "square" înseamnă şi pătrat, dar mai înseamnă şi o mulţime de alte lucruri, printre care şi "echer" - unul dintre principalele simboluri masonice. Echerul semnifică "ceea ce e drept", onestitatea, perfecţiunea, moralitatea, iar unul dintre preceptele masonice recomandă membrilor să-şi "îndrepte faptele după dreapta măsură a virtuţii".